Απόδραση στις Μαίνητες

EXPLORE

Απόδραση στις Μαίνητες

αρχείο λήψης

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ -ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΠΥΘΑΡΑ - ΠΗΓΕΣ ΣΑΡΙΖΑ - ΜΑΙΝΗΤΕΣ

Περιγραφή Εκδρομής


Ξεκινάμε από το ξενοδοχείο Andros 4 All Seasons Villas & Suites στον Όρμο Κορθίου με προορισμό τις Μαίνητες και επιστροφή.

Μουσείο Ελιάς

Το λιοτρίβι αυτό στον Πιτροφό γνωστό και ως “βίδα”, καταλαμβάνει σημαντικό τμήμα από το ισόγειο “κατώγι” του διώροφου πέτρινου κτίριου. Ο πρώτος όροφος ήταν ανέκαθεν την κατοικία του ιδιοκτήτη.

Αποτελεί θαυμάσιο δείγμα μιας μικρής προβιομηχανικής ζωοκίνητης μονάδας παραγωγής ελαιόλαδου. Οι όψεις του και η εσωτερική λιθοδομή έχουν ωραία αποκατασταθεί διασώζοντας όλα τα αρχικά δομικά στοιχεία, που ήταν τυπικά της αγροτικής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων.

Το μουσείο έχει καταταχθεί στη 1η θέση από 5 μουσεία και από 35 δραστηριότητες και αξιοθέατα στην Άνδρο και στην 2η θέση από 120 μουσεία στις Κυκλάδες.

Η Ιστορία του Μουσείου

Μόλις ολοκληρώσουμε την επίσκεψη μας στο μουσείο της ελιάς, συνεχίζουμε την εκδρομή μας πηγαίνοντας προς το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας!

Μοναστήρι Αγίας Μαρίνας

Η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας που βρίσκεται βόρεια της Χώρας ανακαινίσθηκε πρόσφατα. Η Μονή χρονολογείται από το 1325, όταν στην περιοχή Λίτρες παρουσιάζεται με θαυματουργό τρόπο η Αγία Μαρίνα σε γέροντα ασκητή και του υποδεικνύει να βρει την εικόνα της σε μια σχισμή ενός βράχου, όπως και έγινε.

Κατά τον 16ο αιώνα το μοναστήρι καίγεται τρεις φορές από επιδρομές πειρατών, αλλά ο Ιερομόναχος Σωφρόνιος καταφέρνει να το ανακαινίσει, πουλώντας την περιουσία του στην Πελοπόννησο. Το μετατρέπει σε γυναικείο μοναστήρι, που έφθασε να φιλοξενεί ακόμη και 100 καλόγριες. Το 1833, με διάταγμα, κλείνουν 417 μοναστήρια σε όλη την Ελλάδα -κι ανάμεσά τους και αυτό της Αγίας Μαρίνας. Η θαυματουργή εικόνα της αγοράζεται από την οικογένεια Εμπειρίκου και μεταφέρεται στον Ιερό Ναό της Παναγίας, στη Χώρα. Το 1975 ο τότε Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, περνώντας από τα ερείπια της Μονής ζητά από τον διάκονό του, Κυπριανό Χειμώνα, να αναστηλώσει τη Μονή. Πράγμα που γίνεται στα χρόνια που ακολουθούν. Το μοναστήρι έγινε ευρύτατα γνωστό από το θαύμα της θεραπείας μικρού παιδιού από την Κύπρο.

Καταρράκτες Πυθάρας

Ένα μέρος βγαλμένο από παραμύθι. Είναι ένας προορισμός που δεν θυμίζει Κυκλάδες και θα σας μείνει αξέχαστος.
Οι Καταρράκτες Πυθάρας στην Άνδρο βρίσκονται στα Αποίκια, σε απόσταση δέκα λεπτών από τον δρόμο. Για να φτάσουμε εκεί θα περάσουμε από ένα ομαλό μονοπάτι, γεμάτο βλάστηση, μια παραμυθένια διαδρομή θα έλεγα, η οποία σε προδιαθέτει για την ομορφιά που θα αντικρίσεις στον “Νεραϊδότοπο” όπως τον αποκαλεί η λαϊκή παράδοση.

Τα άφθονα νερά της τρέχουν ορμητικά και δημιουργούν έναν εκπληκτικό βιότοπο. Μέσα στο καταπράσινο τοπίο σχηματίζονται καταρράκτες και λίμνες όπου αφθονεί η υδρόβια ζωή.

Σαν όνειρο με ξωτικά και μαγεμένα δάση, μόνο έτσι μπορεί να γίνει η περιγραφή για τον Νεραϊδότοπο. Μόνο εάν περπατήσεις, μυρίσεις, λουστείς, βιώσεις αυτό το μαγικό μέρος, απολύσεις τα νερά και ακούσεις τα τζιτζίκια θα νιώσεις αυτά, που δεν περιγράφονται εύκολα με λέξεις. Οι Καταρράκτες Πυθάρας είναι ένα μικρό οικοσύστημα για πολλά πουλιά και αμφίβια. Παράλληλα για σπάνια είδη φυτών και αγριολούλουδων που φυτρώνουν σε όλο το μήκος της ρεματιάς. Η Πυθάρα χρησιμοποιείται για την άρδευση των χωραφιών ενώ από το 1863 μέχρι το 1936 τα νερά της κινούσαν το μεγαλύτερο νερόμυλο των Βαλκανίων, τη “Φάμπρικα” λίγο πιο κάτω στο χωριό των Στενιών. Οι πηγές είναι στο όρος Πέταλο, στην περιοχή Ευρουσιές, και οι εκβολές είναι στην παραλία Γυάλια.

Φεύγοντας από τους καταρράκτες, δίπλα ακριβώς θα επισκεφτούμε και την Πηγή των Αποικιών, ένα μέρος που έρχονται απ’ όλη την Άνδρο για να γεμίσουν τις παραδοσιακές “στάμνες” τους. Μέρος όπου δίπλα βρίσκεται το εργοστάσιο που παρασκευάζεται το εμφιαλωμένο νερό Σάριζα!

Μαίνητες

Και ολοκληρώνουμε τη εκδρομή μας αφήνοντας σας στο χωριό Μαίνητες, οπού εκεί θα κάνετε τη βόλτα σας, θα καθήσετε για ένα καφέ ή φαγητό, θα απολύσετε το πράσινο και τη δροσιά των τρεχούμενων νερών στις ομώνυμες πηγές.

Πληροφορίες

Σημείο Αναχώρησης: Ξενοδοχείο Andros 4 All Seasons Villas & Suites, Όρμος Κορθίου,

Ώρα αναχώρησης: 09:00 π.μ.

Ώρα επιστροφής: 16:00 μ.μ. (κατά προσέγγιση)

Τιμή ανά άτομο: 30,00 €

Ελάχιστη/Μέγιστη συμμέτοχη: 3 άτομα έως 7 άτομα

Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται: η μεταφορά σας στην αντίστοιχη τοποθεσία.

Η εκδρομή περιλαμβάνει:

Μεταφορά με πολυτελές βαν της εταιρείας

Οδηγό

Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης

ΦΠΑ

Η εκδρομή δεν περιλαμβάνει:

Εισόδους σε μουσεία, σπήλαια, γεύματα, ποτά, αναψυκτικά και καφέδες,

Ασφάλεια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ατυχήματα εκτός λεωφορείου,

Κρατήσεις

Email: Andros4allseasons@gmail.com,

Tel: 6973274771

 

Η εταιρεία μας λαμβάνει όλους τους απαραίτητους κανονισμούς και πρωτόκολλα για ένα ασφαλές ταξίδι σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς κατά του COVID-19!

Our offers
Close